Tartalom

Bevezető


Egy kötetet legérdemesebb akkor kiadni, ha az írott anyag már megjeleölés mentes, azaz nem a férfi, nem a nő, nem a személy és nem az egó, hanem a lélek írta. Vagyis nem szubjektív és öncélú állásfoglalás, netán önterápia, hanem tiszta, érdek nélküli közvetítés. Más esetekben legalább egyedi módon szórkazotató, tehát eredeti, vagy olyan technikai bravúrokat mutat be, melyek volta önmagában elégséges a különlegesség és maradandóság kritériumaihoz mérve.
Ha a Tabula Smaragdinát, a Bhagavad-gítát, a Tao te Kinget, és más hasonló klasszikusokat már megírtak, valamint e világkorszaknak megfelelően magyarázatokkal is ellátták, nem lehet feladat újra ezekhez, vagy  a hozzájuk kapcsolódó okfejtésekhez nyúlni. Úgy kell mindezt továbbgondolni, hogy valami új, valami más szülessen, mely mégis a régire mutat vissza, ugyanakkor nem csupán puszta ismétléssel, hanem a katarzis erejével dolgozik. A dolgokat ily módon újragondolni és leképezni pedig vállalás.
E kötet szerzője sem tesz mást, mint teljesítí vállalását. A feladatot nem ő jelölte ki a maga számára. Életét tízenéves kora óta kísérte a hívatás: az emberi viselkedés motivációinak, muzgatórugóinak kutatása, az ezekre adható magyarázatok és reakciók felderítése. Ez öntött aztán magára különféle ruhákat, és az ehhez kapcsolódó kutatás vezette el később az emberi lét legfontosabb és alapvető kérdéseinek vizsgálatához. A kutatás igazolta, hogy nem a külső megjelnési forma, hanem a mögöttes tartalom az, ami a lényegi valóságot alkotja, ugyanis az emberi gondolkodás és viselkedés alapmotivációi szinte minden helyzetben, körülményben közel azonosak. Egy adott szituációban megfigyelhető magatartásból következtetni lehet más helyzetben várható reakciókra. Amint igaz ez kicsiben, emberek vagy kisközösségek esetében, úgy igaz a nagy egészre nézve.
Az ehhez kapcsolódó felismerések és felhalmozott tudásanyag írta ezt a könyvet, mely jellegéből adódan alkalmas az egyes, pilanatnyi élethelyzetek tovább-gondolására, de az élet magasztosabb kérdéseinek megválaszolására is. Az eszköz, ahogyan azt a szerzőtől a korábbiakban megszokhattuk: esszé, tanulmány, cikk, recenzió...


Virrasztások és ébredések –  a szerző olvasónaplója

Diagnózis

Lebegés
Rosszarcú emberek
12 óra


Már megint az irodalomról

Nincs itt az irodalom ideje?*
Az Őrzőktől az Őrzőkig: visszaírás, visszahallgatás


Ha a nő a világ lelke

Szextársadalom, avagy „Az elemi tévedés apokrif és perverz múzeuma.”
Don Juan De Narco kiábrándulása


Magyarul

Szegénység egy gazdag országban
Illig-Weissgerber: Magyarok a kitalált középkorban


Hamvas 

Hamvasi életmű, de kinek? – Hamvas Béla  és „A magyar Hüperion”
Hamvas Béla: Scientia sacra
„A helyesen felfogott élet játék.” Hamvas Béla: A babérligetkönyv
„Minden mű történik valahol…” Hamvas Béla: A láthatatlan történet
„A mágikus és a logikus gondolkodás konfliktusa…” Hamvas Béla: Naplók és jegyzetek
„…csak egyetlen mű van, a megváltás.” Hamvas Béla: Silentium; Titkos jegyzőkönyv; Unicornis


Karinthyságok és Karinthyskodások

A Karinthy karakter
Irodalmi hírek, csak úgy Karinthysan
Jaj, hát azt olvasni kell, olvasni kell!


Hét köznapi gondolat(ok)

Hét köznapi gondolat 1.
Hét köznapi gondolat 2.
Hét köznapi gondolat 3.
Hét köznapi gondolat 4.
Hét köznapi gondolat 5.
Hét köznapi gondolat 6.
Hét köznapi gondolat 7.


Ad absurdum

A kávé filozófiája
Az Ingyen élők